söndag 30 november 2008

Jobbsökarna- ett blogginitiativ från Arbetsförmedlingen

Artikel SvD
Artikel Dagens Nyheter 2008-11-29, som inte kunde Twingly-pingas...

Nedan presenterar jag DN:s artikel

Jobbsokande448
Johanna Bredén. Foto Oskar Kullander

Jobbsökare bloggar om vägen till arbete

Från Storuman till Skövde är det 760 kilometer fågelvägen. Den vägen flyttade 20-åriga Johanna Bredén för att få ett jobb. På bloggen "Jobbsökarna" har det gått att följa hennes vedermödor på vägen dit.
- Det är underbart att ha ett jobb. Min livskvalitet har ökat med miljoner procent, säger hon.

Johannas bästa hitta jobb-tips:

* Tro på dig själv – vem ska annars göra det?
* Var inte rädd för att göra spontanansökningar även om arbetsgivaren inte söker folk. Du har inget att förlora.
* Skriv en bra ansökan med en bild på dig själv.
* Ha ordning på dina betyg och ansökningspapper.
* Gör ett bra första intryck.
* Ge inte upp.

"JOBBSÖKARNA" HAR VARIT ett projekt som Arbetsförmedlingen drivit och som avslutas vid månadsskiftet. Tanken var att unga arbetslösa skulle blogga om sitt liv och sin väg till arbete. På det viset har ungdomar fått någon att identifiera sig med och ett ställe på nätet för att utbyta tankar om jobbsökande. Arbetsförmedlingen har fått kunskap om hur unga arbetslösa har det och bloggarna har använts som diskussionsunderlag vid träffar på Arbetsförmedlingen.
- Vi trodde på så där 14.000 besökare. Det blev mer än 100.000, säger projektledaren Pär Lindell.
- Med traditionella metoder går det aldrig att nå så många.
För Johanna Bredén var förändringen inte så stor. Hon hade redan en blogg och var van att skriva. Som arbetslös blev det tre fyra inlägg om dagen. Kravet var minst två.
- Det är kul och utvecklande. Det är roligt att vem som helst kan läsa och kommentera.
DET KAN VARA DEPPIGT att vara utan jobb och det märks i bloggarna, men Johanna Bredén har försökt hålla en positiv ton.
-Det är ju inte frågan OM man ska få ett jobb, utan NÄR. Det gäller bara att inte ge upp. En arbetsgivare väljer inte den det är synd om, utan den som är lite framåt.
Bor man i en by utanför Storuman är det i stort sett en självklarhet att man måste flytta om man ska få ett jobb.
- Frågan är ju bara vart. Man vill ju ha någonstans att bo och ett socialt liv. Det var faktiskt svårare att bestämma var jag skulle söka jobb än att få ett.
Till slut blev det jobb som telefonförsäljare i Skövde. Där fanns redan hennes syster och hon kunde flytta in som inneboende hos en av systerns kompisar.
- Man hör ju mycket om telefonförsäljning, men det finns olika sorters arbetsgivare. Jag stortrivs verkligen och det går bra att sälja.
När hon fick jobb ersattes hon på Jobbsökarna av en ny arbetssökande, men hon fortsatte att blogga där om sina erfarenheter som nyanställd.
NU STÄNGS SAJTEN för nya inlägg, men ligger kvar för den som vill läsa. Hon tänker fortsätta med sin gamla blogg.
- Den är mer privat. Det är mest för att mamma ska kunna läsa och se hur jag har det.
Jobbet i Skövde är förmodligen inte början på en säljarkarriär. Hon tänker studera vidare, men det ligger i framtiden. Nu har hon ett nytt liv som hon stortrivs med.
Besök bloggen på följande adress:
http://www.jobbsokarna.se/johanna-breden/index.php

Bosse Andersson

Nå, Johanna fick jobb, och även om det kanske inte var ett fast jobb så är det ett stort steg framåt.

Detta initiativ från Arbetsförmedlingen  tycker jag är mycket bra, för vi har en hög ungdomsarbetslöshet. Jag har själv jobbat med arbetslösa på Arbetscentrum i Bjuv, och känner starkt för allt som kan få både ungdomar och äldre i arbete, eller åtminstone vettig sysselsättning. Och jag har själv varit arbetslös - det är nästan ett krav om man ska kunna förstå arbetslöshetens problematik.

Johanna Bredén måste ha varit underbar att coacha. Totalt öppen och totalt orädd...

Det är beklagligt att " jobbsökarna" ska läggas ner, men så fungerar Arbetsförmedlingen. Man satsar, men mera sällan följer man upp.

Det framgår av artiklen i DN, att Johanna har en egen blogg. Den var ganska lätt att hitta på nätet. Jag är lite tveksam till att berätta var du kan hitta henne( det kan synas som ett intrång) men med tanke på hur lätt det var att hitta hennes egen blogg tvekar jag inte.

Den stora vitsen med denna bloggansats är att människan bakom arbetslöshetssiffrorna visar sig.  Självfallet är det bra om osäkra ungdomar kan undervisas av jämnåriga, det har mycket större genomslagskraft än om Arbetsförmedlingens personal tjatar om vad de ska göra

Inga kommentarer: