onsdag 26 november 2008

Färdtjänst i Stockholms län

Artikel DN

Som skåning bekymrar jag mig inte särskilt mycket över vad stockholmarna kan ställa till med för sig själva. Men det här är en skandal!

DN är något oklar om detaljerna, men det verkar vara så här:
Socialdemokraterna i Stockholms Läns Landsting (SLL) införde Callcenters i Baltikum och Moldavien, som skulle betjäna de som behövde färdtjänst.
Den borgerliga majoriteten efter valet 2006 ändrade inte på detta.

Dessa Callcenters i Baltikum och Moldavien är uppenbarligen orimliga.  Personalen måste både ha svenska som modersmål, och lokalkännedom. Detta leder till en lösning där kommuner ska ha hand om färdtjänstbeställningar. Tyvärr är många svenska kommuner alltför små, för att kunna hantera färdtjänst. Nästa lösning är kommunförbund, men det leder till alltför mycket prat om hur mycket en enskild kommun ska betala.
Till slut hamnar vi på superkommunnivån, dvs landstinget. Högre kan man inte gå, om kravet på lokalkännedom ens tillnärmelsevis ska kunna bibehållas.
Jag kan som skåning tänka mig vilka problem min bristande lokalkännedom om Östra Skåne skulle kunna medföra. (Skåne är nu ett enda landsting, vilket kanske inte alla känner till...)

Nu har stockholmarna valt att "outsourca" sina Callcenters till Baltikum och Moldavien. Detta är, minst sagt att bädda för problem. Lösningen är fullständigt orimlig! Den strider mot både kraven på svenska som modersmål och lokalkännedom.
Så här uttalar sig de nuvarande politiskt ansvariga:

- DEN NUVARANDE SITUATIONEN är oacceptabel, säger Anna Starbrink (fp), ordförande i färdtjänstnämnden, till DN.se.
Som politiskt ansvarig reagerar Anna Starbrink starkt på DN.se:s artikel om problemen inom färdtjänsten. Sedan delar av resebeställningen flyttats till Estland, Lettland och Moldavien har antalet klagomål mer än fördubblats.

ANNA STARBRINK SÄGER att flera åtgärder kommer att vidtas för att förbättra situationen. Just nu pågår en stor utvärdering av resebeställningen, med bland annat stickprovskontroller och platsbesök av kontrollanter. En slutrapport beräknas vara klar till årsskiftet.
- Är det någon leverantör som absolut missköter sig så har vi rätt att bryta ett avtal. Men om det blir aktuellt får vi se när vår undersökning är klar, säger hon.

Från och med första december ska dessutom SFI (svenska för invandrare) kallas in och språktesta de utländska telefonisterna.
- Hittills har vi hittat några personer som inte hållit måttet. Vi har också upptäckt att ganska många är dåliga att upprepa kundernas beställningar, något som de är skyldiga att göra, säger Anna Starbrink.

PÅ SIKT KAN HON TÄNKA sig att helt göra om systemet, så att den som beställer färdtjänst själv får välja vilket bolag han eller hon vill anlita. Ju mer inflytande resenärerna får, desto bättre blir verksamheten, menar hon.
- Jag tror att det här med kundval är en viktig sak som vi bör pröva, säger hon. Det skulle vara ett incitament att få telefonbeställningen att funka bättre.


Björn Falk är vd på företaget Samres, som driver beställningsverksamheten i Moldavien och Estland åt Stockholms landsting. Han tycker att verksamheten fungerar bra, även om det hela tiden finns saker att förbättra.
- De problem som uppstår är inte unika för verksamheten utomlands. Det kan uppstå problem överhuvudtaget när människor kommunicerar med varandra, säger han.
INOM KORT KOMMER Samres dra igång en intern utbildningssatsning där man bland annat ska träna telefonisterna i hur man bäst ska hantera samtalen. Uppgiften att telefonister skulle lägga på luren mitt under pågående samtal tror han bygger på ett missförstånd.
- Jag skulle bli mycket förvånad om det här sker hos oss i andra fall än av tekniska misstag. Det har jag mycket svårt att tro, säger han.

Björn Falk talar för sin sjuka moster, och Anna Starbrink förstår inte att man måste krav på svenska som modersmål, och lokalkännedom!

Mitt förtroende för Folkpartiet har alltid varit mycket lågt, och  Anna Starbrink höjer inte mitt förtroende. Hennes uttalanden är obegripliga, men det kan tänkas att DN är en bov i dramat. DN har en möjlig folkpartistisk åskådning.

Inga kommentarer: