tisdag 30 december 2008

Nyfödda dog av resistent bakterie

Artikel DN

Artikel SvD

Artikel SDS

Artikel HD

Flera tidningar tar upp detta, men bara SvD kunde först twingly-pingas.

De andra tidningarna (av de jag läser) är 
DN och SDS
SDS skriver( kan nu även twingly-pingas)

Nyfödda dog av resistent bakterie
Av TT
Först publicerad: 30 december 2008 19:26
Senast uppdaterad: 30 december 2008 19:29

Två nyfödda barn avled i juni på Karolinska universitetssjukhuset i Solna av en resistent bakterie. Samtidigt smittades flera andra nyfödda barn av bakterien ESBL, rapporterar flera lokala medier på nätet.
SOLNA. Sjukhuset har nu lämnat in en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Chefsläkare Svante Baehrendtz säger till Svenska Dagbladet på nätet att inga nya fall har upptäckts sedan i höstas.

DN skriver

Två nyfödda barn avled sedan de smittats av den resistenta bakterien ESBL. Dödsfallen inträffade på Karolinska universitetssjukhuset i november i år( SvD anger att dödsfallen inträffade i juni 2008) . Samtidigt smittades flera andra barn av bakterien.

Fallen har anmälts av sjukhuset till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Tarmbakterien ESBL är resistent mot flera olika antibiotika. Sjukhuset anmälde saken till Socialstyrelsen i november.
- Vi kan inte utesluta att det finns ett samband mellan att barnen avled och att de fått ESBL, säger cheföverläkare, Svante Baehrendtz.
Troligen kom smittan från Karolinska universitetssjukhuset Solna och fördes över till Huddinge. (Vad har Huddinge med saken att göra?)
- Det förefaller vara så och jag känner inte till att prematura barn har drabbats tidigare. I vanliga fall är det vuxna och äldre som får de här bakterierna, säger Svante Baehrendtz.
Nu ska Socialstyrelsen granska journalerna för de sex barnen som smittades av ESBL.

Som vanligt är tidningarnas rapportering bristfällig.
Dog barnen i juni eller i november? Är Huddinge sjukhus inblandat?

Jag har läst igenom samtliga artiklar i Wikipedia, om virus, bakterier och annat otyg, men finner de oläsliga. De är skrivna av fackmän - med fackmännens sedvanliga vurm för facktermer.
Jag vet inte skillnaden mellan virus eller bakterier. Men lite vet jag i alla fall. Det finns ingen bestämd skillnad mellan levande och död materia. Virus anses ibland vara på den döda sidan, men det tror jag inte på.

Bakterier anses vara levande organismer.

Jag tycker nu att vetenskapen ska komma till vår hjälp, för tidningarna lär inte göra det. Få på tidningarna har mina kunskaper, som är hopplöst otillräckliga...

Vad gäller?

  • Kan  vi vänta oss fler dödsfall?
  • Är kampen mot bakterier och virus redan avgjord?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi lever i ett lyckligt tidsintervall där man kunnat rycka på axlarna åt infektionssjukdomar, man får en penicillinkur på vårdcentralen och blir frisk; snart stundar andra tider. I vår generation kommer vi att få se människor runt omkring oss lida och dö i sjukdomar vi sedan ett par decennier ansett banala (men som våra förfäder i urminnes tider rättmätigt fruktat). Resistensen bland bakterier ökar lavinartat och är faktiskt vårt eget fel. Överbehandling (och underbehandling!) har genererat bakteriestammar som i allt högre utsträckning uppvisar försvarsmekanismer mot nu kända antibiotika.
Kanske att det inte är en mänsklig rättighet att få penicillin för exv. bihåleinflammation, det går ju över ändå på ett par veckor i 98% av fallen; kanske ska man inte kunna köpa antibiotika på ICA (el motsv) i många länder och ta mot värk, eller vad som helst - du bestämmer. Kanske ska våra djur inte behandlas en masse med antibiotika i förebyggande syfte?
Och sedan - spädbarn döda i infektion! Hur LYCKLIGA ska vi inte vara att vi lever i ett land och en tid där detta blir riksnyhet!!!! Lyft blicken...

Lars Jönsson sa...

Många tack för din kommentar.
Det du skriver om var mig bekant: det stora utnyttjandet av antibiotika i tid och otid. Jag instämmer helt i att vi lever i en lycklig tid där en så relativt obetydlig - men tragisk - händelse blir en riksnyhet. Var försäkrad om att jag redan lyft min blick! Jag inser naturligtvis att detta kan vara vardagsmat i mindre lyckligt lottade länder.
Du skriver, att det är vårt eget fel, att man kanske inte skulle göra si eller så.

Inser allmänheten detta? Vad vet allmänheten om detta? och viktigast: är detta något allmänheten kan tänkas förvalta på ett ansvarsfullt sätt?