fredag 31 oktober 2008

Halal-TV

Artikel i SvD om Halal-TV

Vad är det för vits med att döma ut ett TV- program innan det ens har sänts?
Ge tjejerna en chans!
Även om de är iförda en traditionell kvinnlig muslimsk klädsel...

Värre saker än så har vi kunnat stå ut med. 
Då tänker jag i första hand på att Svenska kyrkan tänker tillåta kyrklig vigsel mellan
samkönade par. 

Men även om man ogillar vissa företeelser, så kan man försöka vara tolerant.
Världen går knappast under på grund av tre "beslöjade" tjejer eller några "konstiga" vigslar.

Vårt (Västvärldens) förhållande till Islam är förvisso inte gott.  Se gärna mitt inlägg Attack i Syrien.
Desto större anledning att ta del av dess tjejers åsikter. Utan att döma ut dem på förhand.






4 kommentarer:

Anonym sa...

Då muslimsk teologi förutsätter att muslimer alltid lever under sharian i en muslimsk stat har vägledningar utfärdats för hur de som lever i ickemuslimska länder skall förhålla sig till detta. I en av dessa pläderas för att muslimerna ska organisera sig med siktet inställt på att skapa en livskraftig muslimsk gemenskap baserad på islams principer. Man förordar vidare självald geografisk segregation genom skapande av områden med stor andel muslimer. Muslimerna ska bygga moskéer, islamiska center och egna muslimska skolor. Till varje pris ska de undvika att assimeleras. Dock bör de interagera med det övriga samhället i syfte att sprida islam (Dawa). Varje muslim förväntas att på något sätt bidra till den övergripande strategin. Det yttersta målet är muslimsk majoritet och att hela landet en gång skall styras enligt islam. (M. Ali Kettani "The Problems of Muslim Minorities and their Solutions" in Muslim Communities in Non-Muslim States, utgivet av Islamic Council of Europe. 1980. s.96-105)

Lars Jönsson sa...

Jaha, det var ju alldeles fantastiskt intressant. Det lär nog visa sig om tjejerna känner sig bundna av denna rekommendation...

Anonym sa...

Vad som här bekläds som ett argument för kritisk journalistik är egentligen Dilsas ställningstagande för samma världsbild som Benazir Bhutto representerade: Världsdemokrati, världsateism, världshumanism. Med andra ord en västerländsk världsbild, stöpt under upplysningstiden som en progressiv framtidsfilosofi för omvärlden att bejaka. Det som irriterar Dilsa är det faktum att mångfalden i Sverige vägrar inrätta sig i den liberala falang som hon själv företräder. Det kränker hennes personliga självbild att höra kvinnor som självmant valt en väg hon en gång förkastade som ung kvinna. Detta är nämligen kvinnor som står upp för sin kultur och sitt ursprung, och vill i sann mångkulturell anda fortsätta den livsstilen i Sverige. Den bilden överensstämmer inte med Sveriges förvirrade mångfaldsbegrepp, som på en och samma gång både ska omfamna världens kulturer och ändå tvinga in dem i den västerländska fållan...

Hela resonemanget här: http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-10-31/(Sann)_mångfald_oroar_sekulä

Lars Jönsson sa...

Du verkar tycka att det är bra att tjejerna framträder, utan att dömas ut på förhand.

Din kommentar är lite svårförståelig, är du egentligen ute efter att propagera för nihilismen? Du applåderar att Benazir Bhutto mördades, du är skeptisk till den "västerländska världsbilden, stöpt under upplysningstiden som en progressiv framtidsfilosofi för omvärlden att bejaka". Inget av detta kan jag hålla med om.
Jag anser inte att Nietzsche var en stor filosof. I den mån han var filosof, var det på etikens område, eller kanske religionsfilosofin. Nihilismen har jag inte mycket för. Överhuvudtaget finner jag tysk filosofi ganska outhärdlig, inklusive Kant. Frege och Wittgenstein är dock OK. Jag har studerat filosofi, men bara inom ramen för matematisk logik.
Att bemöta dina åsikter om nihilismen faller utanför ramen för "Jönsson tycker".
Det skulle kräva en helt ny blogg, inriktad på filosofiska skolor, en granskning av det svenska mångfaldsbegreppet, och en djupdykning i konflikten mellan Västerlandet och de islamiska länderna.

Men jag är naturligtvis tacksam för din kommentar, det är inte varje dag man ser sådan kvalité.