tisdag 20 januari 2009

Kriget i Gaza - Stillestånd och Fredsprocess

SvD

Eftersom det inte skjuts så mycket nu, har media skiftat fokus, och bevakningen dras ner.

Stillestånd, eller vapenvila

Jag fick en chock när jag läste DN, som uppgav att "Granat bröt vapenvilan i Gaza". Det var en tidningsanka, som DN fortfarande har kvar på sin webbplats. Kreativ journalistik? Lek med ord? Ja, verkligen! Skall man i fortsättningen betrakta DN som sensationspress? Bakgrunden till DN´s artikel har jag redan redogjort för...

Men vapenvilan har - om vi ska acceptera DN´s sensationsjournalistik - brutits flera gånger. Dock verkar båda parter betrakta dessa "brott" som obetydliga incidenter.

Haaretz rapporterar om inte mindre än åtta granatkastarskott från Gaza, som åtföljdes av en israelisk flygattack. De rapporterar även om det fall, som fick DN att gå i taket.

Glädjande är att Hamas-Gaza - trots order från Hamas-Damaskus försöker hindra incidenter.
Men incidenter är ofrånkomliga.

Fredsprocess

Vi har på kort tid haft två möten i Arabligan (League of Arab States). Det första, i Doua, var inte beslutmässigt, och det andra kom inte fram till något. För detaljer, se GulfNews(Dubai) eller Jerusalem Post, som uppger samma sak.

Saudierna har lovat en miljard USD för uppbyggnad av Gaza.

Det vore mycket bättre om araberna kunnat enas om full medborgarrätt för "sina" palestinier. Det skulle troligen befria Gazaborna från sitt "socialfängelse". Som vi i Väst betalar för, och som administreras av det förfärliga FN-organet UNRWA.

Se denna källa

Arab host countries have also rejected the option of resettlement, although with varyting degrees of vehemence. The Lebanese government strongly imposes "tawtin", or permanent implantation, of its present Palestinian population. This view is generally shared across the Lebanese political and sectarian spectrum: According to one survey, three quarters of Lebanese opposed resettlement, and a similar proportion believed that it would have damaging political or economic consequences.[14] In Jordan, by contrast, Palestinians already enjoy full political and social rights as Jordanian citizens.

Det kan aldrig bli fred om palestinierna ska leva i flyktingläger, och en palestinensk stat bestående av Västbanken och Gaza är bara att be om mer konflikter.

En möjlighet kan vara att låta Egypten ta över Gaza, och att Västbanken överförs till Jordanien.

Jag har skrivit om detta tidigare.

Så vad säger ni, kära medbloggare? Vilka visioner har ni för en varaktig fred? Skicka gärna en kommentar!

2 kommentarer:

Hemlige sa...

Naturligtvis är en enstatslösning den enda rätta vägen. Bara tvinga ihop dem alla i en demokratisk och religiöst fristående stat. Då slipper man alla problem med att staten Israel skall erkännas, och de som lever i läger kan flytta tillbaka.

Lars Jönsson sa...

Tack, "Hemlige" för din kommentar. Jag hoppas få fler kommentarer om hur mina med-bloggare ser på möjligheterna till en varaktig fredslösning.