lördag 10 januari 2009

Kriget i Gaza. Reflexioner

Artikel DN

  1. Vapenvila är orimlig. Men däremot kan tillfälliga eld-upphör för att släppa in förråd vara en temporär lösning. Enligt uppgifter släpps redan stora förråd in till Gaza-remsan.
  2. Ett intressant uppslag: låt Egypten ta hand om Gaza-remsan, och Jordanien ta hand om Västbanken (Washington Post).
  3. Man kan inte sluta avtal med Hamas, de har ingen trovärdighet. Se punkt 2 ovan.
  4. Barn dödas, och det är ofrånkomligt när civila offer förkommer. Man frossar i svenska tidningar(och i världspressen) om barnens lidande. Om detta är Hamas inte omedvetet, och det är ett led i propagandakriget.
  5. Det finns ingen möjlighet att stoppa raketbeskjutningen av de närliggande israeliska städerna, om Hamas fortsatt ska ha regeringsmakten i Gaza-remsan.
  6. Kravet på proportionellt svar på aggression är svårförståeligt. Det mest proportionella vore om Israel svarade med samma antal raketer, med lika dålig träffsäkerhet, som Hamas. Dvs terror mot terror. Rimligt - nej.
  7. Propagandakriget. Israel håller på att förlora detta
  8. Raketramper. Läs vad Jinges blogg skriver om dessa "raketramper"
  9. De norska läkarna, särskilt Mads Gilbert
  10. UN i Gaza. Förenta Nationerna har anklagats för att inte vara neutrala i konflikten Israel-Palestina.  Förenta nationernas främsta representant i Gaza-remsan är UNRWA, som betyder United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East. Av namnet(akronymen) UNRWA framgår inte att det uteslutande handlar om hjälp till Palestinaflyktingar i det vi kallar Mellersta Östern, men som alldeles riktigt bör heta Near East. Churchill var noga med Near East... UNRWA har fått hård kritik.

Inga kommentarer: