söndag 7 mars 2010

Irakisk politik? - eller Kurdisk?

 

http://sydsvenskan.se/malmo/article635664/Chatta-om-valet-i-Irak.html
2010-03-07

Malmöläraren Nasih Mohammad chattade idag om valet i Irak. Han kandiderar till en plats i parlamentet.
Saxat ur chatten:

Bikhal Horr: Vad tror Ni om val resultatet? Tycker Ni att valet gått sin demokratiska väg??
Nasih Mohammad: Ja, det kan man säga, det har gått ganska bra. Det har hänt saker då och då men valresultatet är inte färdigt, de räknar nu. Change, partiet jag representerar verkar det gå bra för.

Armeniern: Mr Nasih, Hur ska du verka för att skydda oss minoriteter i södra Kurdistan? Hittills har den kurdiska regeringen behandlat oss föredömligt, jag hoppas på att ni framtida politiker ska fortsätta med det och att ni inte ska bli som Bagdad som aldrig brytt sig om oss kristna.
Nasih Mohammad: Vi har 25 kandidater i kurdiska parlamentet bland de 111 kandidaterna. Det har stor betydelse och det har hänt saker och ting eftersom vår rörelse har kommit in i det kurdiska parlamentet. Innan fanns bara två partier vid makten, de delade på allt och det fanns inga oppositionspartier som det finns nu. Oppositionen försöker stoppa bland annat korruption.

OK. Men här blir jag fundersam… I vilket val ställer Nasih Mohammad upp?

Är det till regionsvalet i det kurdiska parlamentet?Eller är det till det irakiska parlamentet?

Al Jazeera THURSDAY, 2010-03-04 skriver:

http://english.aljazeera.net/focus/iraqelection2010/2010/03/20103392948591169.html

Complicating matters for the Kurdish constituency is the emergence of a bona fide Iraqi Kurdish opposition group, the Gorran (Change) Party, which banked on general popular discontent with poor public services and allegations of endemic corruption to garner 23.75 per cent of votes in last summer's (2009)provincial elections.
Although Gorran is not yet officially a party, its self-styled image as a "movement for change" has made it the most successful slate after the PUK-KDP coalition.

Så Al Jazeera bekräftar att “Change” existerar.
Och det är ju gott och väl.
Men vad gäller? Är det i det irakiska valet han ställer upp, eller är det i det kurdiska regionsvalet? Jag inser att det ena inte utesluter det andra…

Kan någon förklara det här?

Inga kommentarer: