fredag 8 maj 2009

Rosengård - ständig polisbevakning

Artikel Sydsvenskan http://sydsvenskan.se/malmo/article430579/Polis-dygnet-runt-pa-Rosengard.html

Nu brinner det igen på Rosengård, och polisen ska sätta in ständig bevakning. Är det vettigt?

Rosengårdskravallerna började tisdagen 16 december och slutade söndagen den 21 december. Läs gärna Sydsvenskans artikel om upplösningen: http://sydsvenskan.se/malmo/article400618/Lugnet-har-lagt-sig-i-Rosengard.html

Så här skrev Sydsvenskan 2008-12-21  (jag har förenklat det första stycket) i artiklen:

Romdhane Boussaidi från IBN Rushd studieförbund har tillsammans med  omkring 150 andra vuxna har de senaste kvällarna varit ute och gått rundor i området runt Ramels väg och Herrgården. De har pratat med stadsdelens ungdomar för att inte nya bråk skulle utbryta och igår kväll var Romdhane Boussaidi nöjd med resultatet.

Från polisens sida haglar lovorden när det gäller initiativet från IBN Rushd studieförbund, Islamiska kulturföreningen och de andra föreningarna som numera nattvandrar i Rosengård. Skillnaden var tydlig redan på fredagskvällen, säger Lars Mahler på Skånepolisen.
Rättelse: Det heter naturligtvis inte IBN Rushd, som Sydsvenskan skriver... Ska vara Ibn Rushd, det arabiska namnet på Averroës.

Frågan är om det var polisinsatsen eller nattvandrarna som stoppade kravallerna?
Jag tror att det var nattvandrarna. Men det kan jag ju inte veta!
Något tror jag: Det var en icke helt lyckad avhysning av källarmoskén som utlöste kravallerna.
Vidare, ska några insatser göras i Rosengård ska det ske i nära samarbete med lokala politiker. Då tänker jag inte på diverse stadsdelspolitiker, utan på religiösa potentater. Rosengård är ett känsligt särfall, och misstaget vid avhysningen ska helst inte göras om. Polisen behöver legitimitet - Rosengård är ett främmande område - och det är bara dessa religiösa potentater som kan stå till tjänst med detta. Detta är väl i all rimlighets namn ganska självklart?
Jag tror inte att polisen ska tillåtas tillämpa lagen som om Rosengård vore ett svenskt område. Det krävs en underrättelsetjänst, som kan berätta för polisen vad som kan hända.

Uppdatering 2009-05-09

På en välbesökt presskonferens fredagen  den 8 maj förklarade ansvariga polischefer [ ] hur de tänker se till att lag och ordning följs i Rosengård framöver.

– Oroligheterna på Rosengård har nu nått en gräns där det inte längre räcker med Malmös egna resurser, sa Årestad Radner, länspolismästare.

De närmaste veckorna kommer därför polisresurser att skjutas till från andra delar av Skåne. Målet: Att vara på plats dygnet runt oavsett om något händer eller inte.
Enligt Ulf Sempert, polismästare, är ett av målen med den nya satsningen att börja gripa bråkstakar.

– Med en ökad närvaro kommer vi att ha större möjligheter att göra det.

Vid tidigare polissatsningar i området har oroligheter utvecklats och aggressionerna riktats mot polisen. Börje Aronsson, närpolischef, som är väl medveten om risken, hoppas inte att det blir så denna gång.

– Genom att vara på plats hela tiden kan vi både se vad som händer och ingripa i ett tidigt skede innan det triggar igång något betydligt större.

Hur länge dygnet runt-kommenderingen ska pågå är oklart, men Ulf Sempert flaggar för att den åtminstone kommer att pågå i några veckor.

Det är två saker jag fäster mig vid:
1. Polisen är medveten om att att insatsen kan bli kontraproduktiv
2. Insatsen är tidsbegränsad till några veckor.
     Om tidsbegränsningen skriver DN 2009-05-08 :
     Insatsen i Rosengård har ingen bortre slutdatum. Den kommer att pågå tills lugnet har återställts i stadsdelen. Detta är således inte rätt. Men notera DN:s källa: TT! Vad jag tycker om TT är inte tryckbart...
----slut uppdatering
 
P.S Jag har skapat en karta (i själva verket 13 delkartor) över Rosengård http://joenssontycker.blogspot.com/2008/12/karta-ver-rosengrd-malm.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: