torsdag 16 april 2009

Islamiserad - Mohamed Omar

Artikel DN http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/debatt-overdos-av-islamism-1.845464

Enligt Wikipedia, http://sv.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Omar#Liv_och_f.C3.B6rfattarg.C3.A4rning

Mohamed Omar, född den 7 juni 1976 i Uppsala, är en svensk kulturskribent, essäist, poet och chefredaktör för tidskriften Minaret. ...Omar föddes som Jonas Mohamed Omar. Hans mor är svensk medan fadern är från Iran. Som sextonårig konverterade han till islam och tog senare bort Jonas som förnamn. ...Omar har tidigare undertecknat det internationella Ammanbudskapet som syftar till att motverka extrema tolkningar av religionen genom tolerans och enhet. I en artikel i Expressen den 9 januari 2009 skrev han dock att han, till följd av konflikten på Gazaremsan 2008-2009, nu beskriver sig själv som "radikal muslim" och som anhängare av de islamistiska rörelserna Hamas och Hizbollah samt av den islamiska republiken Iran.

Detta är självfallet mycket tråkigt, men kanske inte oväntat. Islam i Europa behöver - tror jag - troende muslimer, som kan överbrygga klyftan mellan radikal Islam och en reformerad variant av Islam. Här har vi en bildad man, som rimligen inhämtat inte bara upplysningstidens, utan även senare tiders tankeströmmningar. Ändå försvär han sig åt radikal Islam, på grund av Gaza-konflikten.
Identitetskris? Frånvarande fader?

Engelska Wikipedia har en utmärkt artikel om svenska muslimer - mycket bättre än Svenska Wikipedia. Och ja, Muhamed Omar är med...
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Swedish_Muslims

Inga kommentarer: