tisdag 28 april 2009

Ipred - skandallag

Artikel SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2808969.svd

Det visar sig nu, enligt artikeln,  att lagstiftaren inte vet vad lagen säger. Operatörer behöver tydligen, enligt lag, inte spara uppgifter.
Ipredlagen verkar förutsätta att operatörer måste spara uppgifter. Om de inte måste spara uppgifter, blir IPRED-lagen en nullitet.

Jag känner till Lidbommeri, men denna okunnighet om lag är det värsta jag hört!

söndag 26 april 2009

Sjukdomsbakterier - MRSA

Artikel SDS-vetenskap http://sydsvenskan.se/vetenskap/article427278/Reningsverk-hard-for-resistenta-bakterier.html


SDS (MIKAEL ANJOU) skriver:

 

Sjukdomsbakterier som inte kan kuvas med antibiotika, MRSA, samlas och överlever i reningsverk, visar svensk forskning.

En doktorandstudie vid universitetet i Linköping ligger bakom fyndet av de multiresistenta bakterierna i reningsverk. Nyheten anses vara en mindre sensation, eftersom tidigare studier på andra håll i världen inte visat på samma resultat.

Hm. Vad skriver jag nu för att inte oavsiktligt vara förolämpande?
Wikipedia skriver: http://sv.wikipedia.org/wiki/MRSA
MRSA är en alldeles specifik bakterie, inte ett kollektivbegrepp för resistenta sjukdomsalstrande bakterier. Det trodde jag när du skrev "Sjukdomsbakterier som inte kan kuvas med antibiotika, MRSA"

MRSA (Meticillinresistent Staphylococcus aureus), meticillinresistenta stafylokocker är en variant av bakterien Staphylococcus aureus som utvecklat resistens mot meticillin.
Det är illa att denna specifika bakterie - som är känd som sjukdomsalstrande - finns i reningsverk. Det hade varit sjufallt värre om andra resistenta sjukdomsalstrande bakterier varit inblandade.
Du pratar således om en bakterie, inte en grupp av bakterier. Det hade kanske kunnat framgå med lite större tydlighet

lördag 25 april 2009

Entreprenörer - avklädda

Artikel SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2792025.svd
samt
GP http://wap.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=491035

Enligt artiklarna har en nattklubb och en festfixare blivit polisanmälda för brott mot arbetsmiljölagen. Det rör sig om 14-åriga flickor endast iförda trosor och små linnen, som användes som värdinnor på nattklubben Razzia i Göteborg. Det var nätportalen efterfesten.com som stod som festarrangör och tog dit flickorna. Nu är arrangörerna [såvitt jag förstår både nattklubben och festfixaren] anmälda för brott mot arbetsmiljölagen på grund av flickornas låga ålder. Festfixaren har även en koppling till Grabbarna Grus på Cypern, [det är betydligt varmare på Cypern]http://www.ggbs.se/kontakt.php
och menar att – Jag har inte anställt dem och visste inte att de var minderåriga. En kille sa att några tjejer ville vara värdinnor på festen klädda i våra kläder, vilket var helt okej för mig, säger festfixaren.

Kommentarer? Tja, arbetsmiljölagen verkar vara en vettig lag att tillgripa; kanske flickorna "arbetade" senare än kl 22 eller vad det kan vara. Men borde inte hälsovårdsmyndigheten blandas in? Flickorna hade en kanske väl tunn arbetsklädsel? Eller var det en sammanblandning av arbetsort?
Säkert kommer detta att debatteras!

fredag 24 april 2009

Fildelning - litet bolag i konkurs

Artikel SDS  http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article427420/Illegal-fildelning-slar-hart-mot-sma-bolag.html¨

Ett argument som fildelningstjuvarna har, är att det är stora, "feta" bolag som drabbas, och att den fattiga publiken får sitta emellan. Här ser vi hur falskt detta argument är!

Uppdatering 2009-04-21 kl 14:14

Mitt inlägg om artiklen i SDS har gett många kommentarer, bl a tre från "Donsan"som har  en blogg, men i övrigt är anonym. Jag uppmanade honom i ett svar på hans första kommentar att komma med en källhänvisning till följande påstående:

Ingen kris hos de små skivbolagen
De små, oberoende skivbolagen har blivit 300 procent fler de senaste sju åren. Deras sammanlagda skivförsäljning går också uppåt medan storbolagen krisar.
På de små, oberoende skivbolagen är det ingen kris. Medan de stora skivbolagens skivförsäljning rasar (DN 23/5) ökar de små, oberoende bolagen sina marknadsandelar. I dag ligger deras totala andel på cirka 25 procent - den har ökat varje gång ett par av storbolagen slagits ihop...

"Donsan" har svarat, men inte gett någon källhänvisning som jag begriper...

 

Men det var ganska lätt att finna källan som "Donsan" åberopar sig på.

2007-05-26 21:55 hade
Fredrik Söderling , DN en artikel

http://www.dn.se/kultur-noje/ingen-kris-hos-de-sma-skivbolagen-1.675810

PÅ DE SMÅ, OBEROENDE skivbolagen är det ingen kris. Medan de stora skivbolagens skivförsäljning rasar (DN 23/5) ökar de små, oberoende bolagen sina marknadsandelar.

Det är här problemet uppstår. Fredrik Söderling försöker berätta att han refererar till en artikel i DN "23/5", men det var en synnerligen (för att vara vänlig) amatörmässig referens.
Rimligen vill Fredrik Söderling referera till en artikel 

http://www.dn.se/ekonomi/botten-ur-for-skivindustrin-1.675814

av  Jonas Leijonhufvud
2007-05-22 17:57, viket inte är exakt samma detum som 23/5. Man anger inte datum i seriösa sammanhang som "23/5" men det får stå för Fredrik Söderling.

Rättelse 2009-04-24
Det är i denna artikel som de "300" procenten dyker upp.
Jonas Leijonhuvud uppger, att

Det är inte Jonas Leijonnuvud som påstår detta, det är Fredrik Söderling.

SOM, Svenska oberoende musikproducenter, hade för sju år sen  60 medlemmar. 2007 hade de  224 medlemmar. Detta ger en tillväxt i medlemsantal under sju år på ca 270%, eller avrundat("licentia poetica?") på 300%.

Eftersom Fredrik Söderling redan gjort sig skyldig till en dödssynd - felaktig eller vilseledande referens - bör han "googlas".. Man finner att han inte är fläckfri. Därmed är allt han skriver tveksamt.

Att sedan "Donsan" refrererar till Fredrik Söderlings tveksamma referens DN 23/5 får stå för honom. Men det var inte särskilt svårt att reda ut historien om "Donsans" referens till DN 23/5.
Det var svårare än jag trodde...

Så här kan man hålla på, att efterfråga och kontrollera källhänvisningar. Verkligen ett tråkigt jobb! Tror de att man inte kan kontrollera deras påstådda fakta? "Donsan" är avslöjad! Och Fredrik Söderling är satt på en observationslista...

måndag 20 april 2009

Åttaårig flicka - nersparkad

Artikel SDS http://sydsvenskan.se/lund/article427343/8-aring-nersparkad-vid-busskur.html

SDS berättar(lätt omstuvat):

En åttaårig flicka stod och väntade på bussen vid Linero centrum, i Lund då hon plötsligt blev nersparkad av en okänd man.

Mannen fortsatte att sparka på henne. Flickan fick lindriga skador.

Otroligt! Oprovocerad misshandel av en åttaårig flicka! Och även om mannen ansåg sig provocerad, slår och sparkar man inte på en så ung person, alla helst inte en flicka.

Är detta detta rekord? Känner du till något liknande?

Polisen söker nu vittnen till misshandeln.

söndag 19 april 2009

Strand - Vellinge eller Falsterbo?

Artikel SDS  http://sydsvenskan.se/skane/vellinge/article427224/Brand-pa-stranden-i-Vellinge.html

Gräs på dynerna alldeles i närheten av restaurang Strandbaden fattade av okänd anledning eld på söndagskvällen, skriver Sydsvenska Dagbladet, och påstår att det var i Vellinge det brann...

Jag blev förbluffad: Vellinge har väl inga stränder? Sen insåg jag att varken artikelförfattaren eller rubriksättaren hade någon lokalkännedom. "Vellinge kommun" blev "Vellinge" i deras vokabulär. Falsterbo var kanske okänt för dem?
Och är verkligen "Strandbaden" återuppbyggd efter den troligen anlagda branden 2006-05-29?
Och är det en "restaurang"?

EU-FBI - omöjligt och ej önskvärt

Artikel i SvD  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2758039.svd
Bra och läsvärd artikel om behovet av en "federal" eller mellanstatlig polis.

Det finns ett behov av mellanstatligt samarbete mellan nationella polismyndigheter, eller alternativt en federal europeisk polismyndighet. Den nuvarande ordningen med
Europol fungerar ganska bra.
EU har kollosala problem. Lissabon-fördraget har inte godkänts. Frågan är om EU kommer att få en fungerande konstitution? Med 27 medlemsländer?
EU kan inte i dagens läge instifta en federal polis, så länge som ett fördrag inte finns.

Det är således bara den mellanstatliga vägen som återstår.
Och denna utesluter en federal polismyndighet.

I stället får samarbetet växa fram, med ömsesidig informationsöverföring och beslut om gemensamma insatser.

Twingly-ping - Sydsvenskan

 

Hur du Twingly-pingar ditt inlägg till en artikel i Sydsvenska Dagbladet

Först går du in under Sydsvenska Dagbladet, och letar upp den artikel du vill göra ett blogginlägg till. Du klickar helt enkelt på artikeln.

Det är väsentligt att skilja mellan artikel och blogginlägg: Artikel är det Sydsvenska Dagbladet skrivit, blogginlägg är din bloggpost, det du lagt till i din blogg.

När du letat upp artikeln klickar du på den.

Det tar tid innan artikeln kommer upp, så ha lite tålamod. Har du inte tålamod, kommer du att tro att alla artiklar saknar blogginlägg.
Har du haft tålamod, så finner du överst i artikeln antingen ”Bloggat (”siffra”) ” eller bara ”Bloggat”, utan siffra.

Här går jag först igenom Bloggat (”siffra”), dvs artiklar som redan
”fått” ett blogginlägg. Längre ner går jag igenom ”Bloggat”, utan siffra, dvs artiklar som ännu inte fått ett blogginlägg. Det blir enklast på det viset….

1. clip_image002

När du klickat på Bloggat (1), eller Bloggat(2), 3 … eller vad det kan vara, kommer du till Twingly Bloggsök. Här ser du två saker: hur många blogginlägg som är länkade till tidningens artikel, samt en presentation av blogginläggen.

2.

clip_image004

När du klickat på Twingly bloggsök, kommer du till Twinglys webbplats.
Tyvärr med blå text mot svart bakgrund – nästan oläsligt! Raden undertill har jag rättat detta misstag( det är ofattbart att en professionell webbplats använder blå text mot svart bakgrund) , Nästa sak du ska göra är att klicka på Ping your blog.

3. clip_image006

clip_image007

När du klickat på Ping your Blog, kommer du till ”Enter blog url”, den så kallade Uniform Resource Locator (URL) för ditt inlägg. Klistra in den, och klicka på Ping.

4clip_image009

Nu går jag igenom ”Bloggat”, utan siffra, dvs artiklar som ännu inte fått ett blogginlägg. Dialogen ser ungefär likadan ut som ovan.
  1. clip_image011

När du klickat på Bloggat, kommer du till Twingly Bloggsök laddas. Här ser du en laddningsindikator , som håller på i all oändlighet.

2. clip_image013

När du klickat på Twingly bloggsök laddas, kommer du till Twinglys webbplats.
Tyvärr med blå text mot svart bakgrund – nästan oläsligt! Raden undertill har jag rättat detta misstag( det är ofattbart att en professionell webbplats använder blå text mot svart bakgrund) , Nästa sak du ska göra är att klicka på Ping your blog.

3. clip_image006[1]

clip_image007[1]

När du klickat på Ping your Blog, kommer du till ”Enter blog url”, den så kallade Uniform Resource Locator (URL) för ditt inlägg. Klistra in den, och klicka på Ping.

4clip_image009[1]

Använda Twingly i Blogger

Detta är ett gammalt inlägg från min blogg Jönsson experimenterar. Men den har fortfarande relevans

 


Bredvid ser du en artikel i Dagens Nyheter 2008-10-13.
Det är denna artikel vi vill "pinga" med Twingly. Vi har först övertygat oss om att artiklen har en Twingly-ikon, annars kan vi inte pinga den med Twingly. Allra överst ser du artiklens webbadress, markerad med gul färg. Det kan verka inkonsekvent att använda gul färg när jag använder röd färg för att markera ett begrepp. Men detta är ju bara mitt första försök att förklara hur du med Twingly kan "pinga" en artikel, så att ditt inlägg blir tillgängligt. Jag kommer kanske  att rätta till det senare.


Här har du ditt inlägg. Inläggets webbadress är gulmarkerat.
Nu har vi de två grundläggande begreppen avklarade. De är artiklens webbadress, och inläggets webbadress.





Först går du till artiklen. Där kopierar du 
artiklens webbadress. Sen går du tillbaka till ditt inlägg,
markerar t ex
artikel i Dagens Nyheter(Det har du skrivit tidigare)
och klickar på ikonen, som du ser ovan, och som vi lämpligen bör kalla länkikonen
En ruta öppnas, och där klistrar du in artiklens webbadress.
Du avslutar detta steg med att klicka på Publicera inlägg.

I ett andra steg ska du nu gå till artiklen och Twingly-pinga ditt inlägg.
Men först går du till ditt inlägg, klickar på dess rubrik och ser då överst inläggets webbadress.
Kopiera den, och gå till artiklen. Klicka på Twingly-ikonen:
Du kommer till Twinglys sida.
Här väljer du alternativet Ping your blog.
En ruta dyker upp:
Här klistrar du in inläggets webbadress.
Klicka sen på knappen ping.

Klart! Fast det kan ta en fem minuter innan ditt inlägg
finns på plats.



fredag 17 april 2009

TPB - domen, tekniken, juridiken

Artikel SDS  http://sydsvenskan.se/digitalt/article426797/Fallande-dom-i-Pirate-Bay-malet.html?articleTab=blog

Att The Pirate Bay har fällts kan ingen undgå att ha missat. Tidningarna har nästintill drabbats av infarkt av alla kommentarer och blogginlägg. Men vad betyder domen?
Jag har delat upp materialet i tre delar: Domen, tekniken och de lege ferenda( Juridiken)

1 Domen
Det råder näst intill hysteri bland svenska bloggare om domen, så jag valde en amerikansk site för att presentera domen.

Domen http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-trial-the-verdict-090417/

2 Tekniken
Tekniken är inget som  jag anser mig behärska. Men det är en vanlig fildelningsteknik, där man sammankopplar olika privata datorer

Tekniken; http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay#Teknik
Bittorrent: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bittorrent
Fildelarna: http://torrentfreak.com/top-10-torrent-sites-of-2008-081228/

3 De lege ferenda.
Många inlägg koncentrerar sig på den framtida lagstiftningen( de lege ferenda) De tycker därmed att dagens dom mot The Pirate Bay är enbart ett debattinlägg, och jag instämmer. Den intressanta frågan är hur Internet ska tuktas, för det finns definitiva avarter:  Spam, Ryska maffian, Kontostölder, Terrorist-trafik, och upphovsrätt.
http://www.chamber.se/?id=4371&threadid=25723

torsdag 16 april 2009

Islamiserad - Mohamed Omar

Artikel DN http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/debatt-overdos-av-islamism-1.845464

Enligt Wikipedia, http://sv.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Omar#Liv_och_f.C3.B6rfattarg.C3.A4rning

Mohamed Omar, född den 7 juni 1976 i Uppsala, är en svensk kulturskribent, essäist, poet och chefredaktör för tidskriften Minaret. ...Omar föddes som Jonas Mohamed Omar. Hans mor är svensk medan fadern är från Iran. Som sextonårig konverterade han till islam och tog senare bort Jonas som förnamn. ...Omar har tidigare undertecknat det internationella Ammanbudskapet som syftar till att motverka extrema tolkningar av religionen genom tolerans och enhet. I en artikel i Expressen den 9 januari 2009 skrev han dock att han, till följd av konflikten på Gazaremsan 2008-2009, nu beskriver sig själv som "radikal muslim" och som anhängare av de islamistiska rörelserna Hamas och Hizbollah samt av den islamiska republiken Iran.

Detta är självfallet mycket tråkigt, men kanske inte oväntat. Islam i Europa behöver - tror jag - troende muslimer, som kan överbrygga klyftan mellan radikal Islam och en reformerad variant av Islam. Här har vi en bildad man, som rimligen inhämtat inte bara upplysningstidens, utan även senare tiders tankeströmmningar. Ändå försvär han sig åt radikal Islam, på grund av Gaza-konflikten.
Identitetskris? Frånvarande fader?

Engelska Wikipedia har en utmärkt artikel om svenska muslimer - mycket bättre än Svenska Wikipedia. Och ja, Muhamed Omar är med...
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Swedish_Muslims

Ekonomikris - bara två bostäder i Malmö

Artikel SDS

Under första kvartalet 2009 blev bara två bostäder i nybyggnation färdigställda i Malmö. Normalt blir 1.200 bostäder klara per år i Malmö. Med reservation för säsongsvariationer under ett år, kan man konstatera att mot förväntade 300 bostäder har bara 2 bostäder färdigställts. Det är en nedgång på mer än 99%!

Bakom nedgången ligger naturligtvis ändrade villkor för bankernas finansiering. Panikeffekt? Ja, men paniken får skyllas på bankerna. Byggherrarna kan bara rätta sig efter de nya finansieringsvillkoren.

Så är det med konjunkturer - de fungerar som gungbrädor: antingen är det full fart upp, eller full fart ner.

onsdag 15 april 2009

IPRED-lagen - vad den egentligen heter

Artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2739749.svd

Jag har flyttat, och det har blivit ett uppehåll i bloggandet. Men, som det heter "Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was verzählen"  Matthias Claudius, 1740-1815. Och jag återkommer med en reseberättelse, om Telia, om förberedelser, om mina misstag. Verzählen är inte ett misstag, det verkar heta så på äldre tyska. I dag heter det erzählen.

 

Stora saker har hänt. President Obama har skaffat sig en hund, en portugisisk vattenhund. En intressant hundras!

IPRED-lagen har beslutats i Riksdagen och offentliggjorts.
IPRED-lagen? Nä, så heter den inte, utom i lättviktsmedia. Jag hoppas att du ser hur jag fnyser åt sådan nyhetsförmedling...
Går du in under
http://62.95.69.3/SFSdoc/09/090109.PDF, så ser du vad den heter. SFS 2009:109 var namnet!
Vill du läsa lagrådsremissen, se
http://www.regeringen.se/sb/d/10024/a/113181

Själv har jag inte följt debatten mer än ytligt, ej heller gjort några inlägg. Vänsterpartiet och Miljöpartiet versus Alliansen med visst stöd från Socialdemokraterna. Jag blir inte klok på argumentationen: vill man verkligen ägna sig åt stöld?
Jag tycker det är samma sak som att tränga sig in på en biograf, men vägra betala biljett...
Det finns ett inslag av integritetsdebatt, som påminner om 1970-talet. Varken då eller nu förstår jag argumentationen. Men jag begriper att påföljderna måste vara anpassade till brottet, och jag begriper även att företag inte ska ha polisiära bemyndiganden. Om nu detta skulle bli en följd av SFS 2009:109!