torsdag 10 september 2009

Kabelbrott - stora följder

HD Kabelfel

Vad HD säger:

Vid sjutiden på torsdagsmorgonen 2009-09-10 inträffade ett kabelfel på en fiberoptikkabel mellan Billesholm och Ekeby. Felet på kabeln bestod i att den grävdes av – om man nu vill kalla det fel på en kabel…

– Kabeln grävdes av i morse när de la ner en vattenledning till Ekeby, säger Ingemar Björk, Servicechef på Scanova. Tja, det var ingen vattenledning till Ekeby – det var en ledning från Ekeby till resten av Bjuvs kommun.

Klockan 18.15 var kabeln lagad och de 1 400 drabbade kunderna kunde återigen se på tv, ringa och surfa.
Så gulligt! Kunde åter se på tv, ringa och ”surfa

”Vattenledningen” från Ekeby till resten av Bjuvs kommun är ett stort projekt. Den siffra på kostnaden jag sett är på 50 miljoner kronor, men det kanske bara avser ledningen av vatten till Ekeby, som sannolikt är den första mottagningsstationen i Bjuvs kommun. Härifrån distribueras sedan vattnet till övriga kommundelar. gissar jag – på kommunens hemsida ser jag ingen information. Och ”Ekeby” är ett av de vanligaste ortsnamnen i Sverige, så sökning på Internet är ganska hopplöst.

Följder i Ekeby

Man kunde inte komma åt pengar i Ekeby: Banken i Ekeby stängde, och deras uttagsautomat fungerade inte heller

Mataffären – det finns bara en - i Ekeby kunde inte hantera betalkort. Så det gällde att ha kontanter i plånboken!

Bensin kunde inte säljas på Statoil-macken, medan DIN-X macken (Ekeby har bara två bensinmackar) hade sin sedelautomat igång. Hade man kontanter kunde man ta sig ut från Ekeby!

Helt lättvindigt kallar HD detta för ”att man åter kunde ”surfa” i Ekeby
Åter kunde banken, mataffären och bensinstationerna ”surfa”
Att man inte kunde ringa betyder i dag nästan ingenting – alla har mobiltelefon, och att inte kunna se på tv är väl närmast en lovvärd kulturhandling.

Internet skapades för att säkerställa kommunikation trots kärnvapenanfall. I dag räcker det med att en ansvarslös arbetsledare inte kollar sin telekabelkarta för att Internet ska slås ut. Vattenbygget i Bjuvs kommun sker i regi av Sydvatten, och bedrivs på flera platser mellan Ekeby och Billesholm. Någon arbetsledare – Sydvatten vet vem – har fallerat, och ansvaret vilar på Sydvatten. Scanova tror att vattenledningen går till Ekeby, det säger något om deras kompetens.

Frågor

  • Har Sydvatten sett till att deras arbetsledare har aktuella telekabelkartor?
  • Kommer Sydvatten att drabbas av påföljd för denna ”kabelavgrävning”
  • Har Sonera funderat på att införa redundans i sin ledningsdragning, så att men automatiskt förbikopplar sig en fallerande ledning?

Inga kommentarer: