söndag 30 augusti 2009

Fuglesang - ett begränsat steg för mänskligheten?

Karin Bojs är chef för DN:s vetenskapsredaktion och blev 2008-09-25 promoverad till hedersdoktor vid naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet. Det är hon som skriver ovanstående, egentligen ”Ett jättekliv för Christer Fuglesang, ett begränsat steg för mänskligheten”. Jag gillar inte hennes artikel...

 

Hur viktig är Christer Fuglesangs resa?
Naturligtvis är denna rymdresa är mycket viktig för personen Christer Fuglesang. ... . Men ur ett internationellt perspektiv är det rutin att skicka människor till rymden. Över tusen personer från ett stort antal länder har gjort resan hittills. (Sanningen är att per 2009-07-15 har 502 personer från 35 länder nått omloppsbana eller högre, och detta inkluderar månresenärerna)

...

Och hur viktig är Internationella rymdstationen, ISS?

Den finns först och främst till för att astronauter ska ha någonting att åka till. ...

Den forskning som är unik för rymdstationen handlar just om bemannad rymdfart. ...Om man bedömer den forskningen som viktig beror på hur man värderar bemannad rymdfart.

Hur viktig är Christer Fuglesangs andra resa för Sverige?

För Sverige som nation har det symbolisk betydelse att vi deltar i den bemannade rymdfarten .


Uppenbarligen är inte Karin Bojs överdrivet förtjust i bemannade rymdfärder. Det framgår inte om hon är förtjust i rymdfärder överhuvudtaget. Men det är kanske en annan historia...


Vi har nått Månen - i varje fall undersökt en bråkdel av dess yta. Mars står på tur, men det är en mycket tuffare uppgift. Det är här vi måste se den internationella rymdstationen, ISS. Här kan vi undersöka - inte perfekt - människans förmåga att överleva i interplanetariska rymdfärder.
Innan vi ger oss av till Mars, bör vi ha en koloni på Månen. En sådan koloni kommer inte att bli självförsörjande de första tvåhundra åren, och en Marskoloni kommer att kräva kanske 2000 år, innan den kan bli självförsörjande.
Därför tror jag inte på en Marsresa föränn om 150 år.
Varför skall vi göra dessa kolonisationer?
Därför att vi vet, att vi förr eller senare går under.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det händer alltid vid sidan om saker som vi inte ser och nu är det schackspel som har gått genom en revolution; Schack är ett geometriskt språk - vilket Fuglesang gör reklam för !
Revolution i schacktänkandet ! Det andra är att språket handlar om dubbelriktad information: Frågor och svar ... är grunden till IT-samhället och dator !
Är ett stort steg till bättre vetande !

Lars Jönsson sa...

Tack för din kommentar, "Anonym".
Tyvärr begriper jag inte vad du vill säga...