torsdag 27 augusti 2009

Brottslingar - häng ut dem?

DN har i dag 2009-08-27 en artikel om att publicera bilder av brottsmisstänkta. Varken SDS eller SvD har någon vettig bevakning av detta initiativ från Skånepolisen.

 

Så här skriver man på Skånepolisens webbplats:

 

Hittills har bilder på brottsmisstänkta personer spridits endast internt bland polispersonal som i vissa fall kunnat medverka till att identifiera en misstänkt person. Nu tas ytterligare ett steg i användandet av teknikens möjligheter för att klara upp brott med allmänhetens hjälp.

Inom Polismyndigheten i Skåne finns idag både teknisk utrustning och möjlighet rent praktiskt att publicera bilder från övervakningskameror på den egna hemsidan på Internet. Sådan webbpublicering kan bli betydelsefull i arbetet med att identifiera och lagföra den som begått brott.

Nu kommer ni kanske ihåg den nyliga incidenten i Hastings, där en skollärarinna fick håret antänt av ett gäng ungdomar . Polisen gick ut med bilder i tidningar, men var noga med att inte beskriva dem som annat än personer, ”som polisen ville komma i kontakt med”

http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/youths-set-fire-to-tourist-on-train-1774306.html

clip_image001

British Transport Police handout of CCTV images of youths police would like to speak to in connection with the incident at Hastings

(CCTV betyder Closed-circuit television, övervakningskamera.)

Den brittiska polisens hanterande av publicering av bilder och/eller bildsnuttar från övervakningskameror är mycket smartare än det förslag som kommer från Skånepolisen.

  • Man söker efter vittnen – inte brottsmisstänkta
  • Man publicerar i tidningar – och inte på en okänd webbplats hos polisen

Kanske skulle Skånepolisen vrida ännu ett par varv på sin utredningskvarn?

En liten kommentar till artikeln i DN

Främst har Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, vid Stockholms universitet invändningar mot att publiceringen är ett stort ingrepp i den personliga integriteten och han frågar sig vad som händer när en person avtjänat ett straff.

- Trots att man kanske suttit i fängelse är man ändå stämplad, säger han

Det verkar som om den gode professorn tror, att man är stämpelfri efter avtjänat straff.
De nyligen inträffade fallen i Ängelholm om flygblad om pedofilbrott säger något annat.
Och i USA registreras sexbrottslingar offentligt.

Inga kommentarer: